Clasun uusittu atk-tila

Rellukka-koira Rellun kirjastossa

Rellun kirjasto

TOKI- Toisen asteen oppilaitosten verkkokirjasto

Tutustu TOKI-verkkokirjastoon tästä

TOKI-verkkokirjastossa ovat mukana:
Tampereen ammattiopisto
Pirkanmaan ammattiopisto
Tampereen kaupungin lukiot
Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos (IKATA)
Tampereen kaupungin oppimateriaalipalveluiden kirjasarjat sekä
Sammon ja Hatanpään koulut

TOKI-verkkokirjasto on toisen asteen oppilaitosten kirjastopalveluiden yhteinen tietokanta ja kirjastojärjestelmä. TOKI syntyi vuonna 2004, kun Tampereen ammattiopisto liittyi samaan järjestelmään ja samalle sovelluspalvelimelle, jossa Pirkanmaan kirjastojen yhteinen PIKI-järjestelmäkin oli. TOKI muodostaa kuitenkin oman erillisen tietokantansa.

Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen ja Pirkanmaan ammattiopiston AVOKI-hankkeen rahoittaman liittymisen myötä, TOKI on tiettävästi ensimmäinen maakunnallinen oppilaitoskirjastojen yhteistietokanta Suomessa.

Vuoden 2009 ja 2010 aikana TOKIin on tullut mukaan kaikki Tampereen lukiot. TOKI-hankkeen projektisuunnittelijoiden Helena Salon ja Marja-Riitta Koposen toimesta lukioissa on tehty mittava ja suorastaan historiallinen työ, kun monet mielenkiintoiset aineistot on kuvattu tietokantaan. Lukioiden aineistot saadaan nyt paremmin hallintaan ja tiedetään minkälaisia aineistoja lukioissa ja niiden kirjastoissa on tarjolla opiskelijoiden iloksi ja hyödyksi. Kolmessa lukiossa Teknillisessä (ent. Hervannan lukio), Hatanpäällä ja Tampereen lyseon lukiossa eli Rellussa on otettu käyttöön myös itsepalvelulainaukset.

Verkkokirjastosta voit hakea sekä uusia ja varata TOKI-kirjastojen aineistoa. Ihan kaikista kouluista aineistoa ei voi vielä varata. Sivustolta löydät myös hyviä linkkejä erilaisiin verkkopalveluihin sekä opastusta tiedonhakuun. TOKIsta on tarkoitus tehdä opetusta ja oppimista tukeva verkkoportaali, josta löytyy niin sähköisiä kuin perinteisiäkin aineistoja.

Hatanpään lukio

Hatanpään lukion mediateekki - videon pätkässä Helena Salo kertoo mediateekistä ja siellä tehdystä luettelointityöstä

AVOKI-hankkeen yhtenä tavoitteena on hankekumppaneiden keskinäinen yhteistyö mm. verkkopalveluiden hyödyntämisessä. TOKI-verkkokirjasto antaa tähän erinomaiset mahdollisuudet. Yhteinen verkkokirjasto mahdollistaa opetusta ja oppimista tukevan verkkopalvelun kehittämisen yhteistyössä eri oppilaitosten kanssa. Yhteinen järjestelmä tulee mahdollistamaan monenlaiset keskitetyt yhteistyömallit, joiden avulla voidaan muutenkin pieniä henkilöresursseja kohdentaa enemmän asioiden sisällölliseen kehittämiseen sekä opiskelijoiden ja henkilökunnan parempaan palvelemiseen.